Recent articles by Ivars Jegers
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about 50-årsfesten aktuella evenemang

Videos publicerade Sep 20 13 by Arne Johansson

Lyckad fest Jun 30 13 by Arne Johansson

Sagt om festen Jun 15 13 by admin

Jag har inte varit i Oxelösund!

category 50-rsfesten | aktuella evenemang | senaste nytt author Saturday June 15, 2013 05:59author by Ivars Jegersauthor email admin at oldoxelosund dot comauthor phone 0430-50600 Report this post to the editors

Jag har nyligen gjort en resa – t o r 1963. För bara några dagar sedan. Nu är jag hemma igen – liksom alla de andra som också var där. Nu är det 2013. Konstigt. Jag som trodde jag skulle till Oxelösund. Och så hamnar jag i 1963. Jag vet i alla fall att när jag satte mig i bilen tidig förmiddag att jag skulle till Oxelösund. Men jag undrar om jag alls kom fram. Någonstans måste det gått fel. Rejält fel. Kartan säger att jag är framme, i Oxelösund. Men så är det det här med människorna, de andra, de är från 1963 – alla, utan undantag!

Foto: Håkan Deck
Foto: Håkan Deck

Nåja, det tog ett tag att förstå att jag nog egentligen inte hamnat i Oxelösund trots allt. De tjugoåtta milen i bil var i själva verket en tidsresa till början av nittonhundrasextiotalet – vilket visade sig vara inte ett dugg sämre än Oxelösund – vilket under dagen och kvällen med stor emfas också kunde bekräftas av alla de andra som gjort samma resa.

I denna omtumlande tidskapsel som lockat dryga hundratalet besökare från många olika platser och en annan tid alstrades en ömsesidig och omslutande värme driven av återseendets uppriktiga och vetgiriga nyfikenhet. Det kramades och pratades, lyssnades och undrades och det skrattades. En och annan tår trillade. För min egen del kan jag konstatera att långtidsminnet ideligen sattes på svåra prov, ibland alltför svåra. Samtalen var uppriktiga, roliga och ibland allvarstyngda, men för det mesta upprymda och muntra och fyllda av hjärtliga skratt, glada miner och vänliga blickar.

Utanpå varandra kunde vi se att åren gått, att de satt sina spår, men också att tiden, tillvaron och livet i det stora hela varit generöst mot oss och behandlat oss tämligen väl. Inne i våra huvuden, ditt andras blickar inte når, pågick ständiga kortfilmsvisningar som planlöst och slumpmässigt triggats igång av associationer, minnesfragment, andras berättelser och egna hågkomster. De hjälpte oss att minnas det vi glömt och återuppleva det vi minns. Alla dessa associationer och filmsnuttar från då är egentligen ingenting annat än bärande delar i det mönster som är ett betydelsefullt stycke av våra liv och som bland annat bidragit till att dana oss till dem vi är idag.

Nu är det 2013. Nu är vi hemma igen. Nuet är här.

Vardagen är tillbaka och vill ha sitt, men mitt huvud är fortfarande fyllt med 1963. Det vill inte ge sig av. Bilderna, rösterna, människorna och minnena bråkar om utrymmet därinne. Inte trodde jag att det skulle vara ett så svindlande äventyr att ta sig till 1963.

Ivars

Foto: Håkan Deck
Foto: Håkan Deck

Foto: Håkan Deck
Foto: Håkan Deck

Foto: Håkan Deck
Foto: Håkan Deck

Foto: Håkan Deck
Foto: Håkan Deck

Foto Håkan Deck
Foto Håkan Deck

This page can be viewed in
English svenska
© 2001-2021 Oxelösund Nostalgica. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Oxelösund Nostalgica. Disclaimer | Privacy