Recent articles by Lena Hesselgren (Ljungqvist)
This author has not submitted any other articles.
Recent Articles about Brev från läsekretsen information
No related articles found

Ang Oxelösund Nostalgica

category brev frn lsekretsen | information | senaste nytt author Wednesday February 22, 2012 04:35author by Lena Hesselgren (Ljungqvist)author email admin at oldoxelosund dot se Report this post to the editors

Hej Arne,
Det var ju några år sedan, om jag inte missminner mig så var det i början av 70-talet då vi hade klassfest med vår "käre" mag Hellman. Det låter ju lite kul med din tidning, men om vi får tycka till så ska den först och främst vara politiskt och annat oberoende.

1:a klass: Flickan med flygplan på bröstet=Lena?
1:a klass: Flickan med flygplan på bröstet=Lena?

Det finns så mycket att botanisera om nostalgiskt, framför allt om skärgården som ligger oss varmt om hjärtat och som vi tror vi har en hel del att tillföra omkring. Det handlar om både boende, segling/båtturer, ungdomsrelationer, kamratskap, gamla fiskebåtar etc, etc. För övrigt finns mycket annat också att skildra.

Jag (Lena) har så "jäkla" svårt att förlåta att Oxelösund stod och föll för Järnverkets tillväxt på 60-talet och hela sta'n raserades och byggdes om. Minns du Roberhuset, Hamngatan och alla fina trähus som bara försvann... Tores konditori, Järnhandeln, korvkiosken på torget, m fl, m fl.

Jag bara spånar lite, men hör gärna av dig om vi är inne på rätt spår. Och vi ber dig, OBS, att vi inte är intresserade av det tidigare nämnda d v s politik och religion, då tycker vi inte i så fall det handlar om nostalgi och vill i så fall inte delta. Vi anser att alla ska få tycka, tänka och berätta om var och ens erfarenheter utifrån dess uppväxt och upplevelser oberoende av inflytande från generationer tillbaka. Kanske det mest ska handla om oss 40-talister, eller?

Ja det var lite tankar omkring det du har på gång. Vi är med om du tror att vi har något att tillföra. Hör av dig i så fall! Min bror Rolf är annars en "fena" på minnen om Oxd kommer ihåg det mesta. Han är som en uppslagsbok ....

Vi ser fram emot en återkoppling.
Hälsningar
Lena och Uno

author by Arne Johanssonpublication date Wed Feb 22, 2012 04:52author email admin at oldoxelosund dot seReport this post to the editors

Hej Lena & Uno!

Jag tackar så väldigt mycket för detta bidrag och jag måste säga att jag är rörd, kanske
framförallt därför att du Lena och jag aldrig var de allra bästa kompisarna i skolan; konstigt nog
när jag tänker efter så fanns nog ingen av mina bästa kompisar i min klass så något fel var det
nog på mig, men det skulle vara väldigt kul om vi nu och framöver kan vara vänner och minnas
såväl det goda som det onda tillsammans. Om det riktigt stora onda verkar vi ju vara helt överens.

Klassfirandet, om jag minns rätt, handlade om att det var tio år sedan vi slutade sjätte klass och
därmed slapp magister Ingmar Hellman, som inte var trevlig mot sina elever. Dock deltog han på festen. Tack och lov förbjöds vid den tiden möjligheten att aga elever annars fanns det risk för att några i klassen hade råkat riktigt illa ut.

Även jag, tillsammans med min fru Gudrun Kellerman, (kommer inte från Oxelösund men har bott där i nästan 20 år medan barnen växte upp) har åstadkommit två flickor, Louise som nu är 30 år och arbetar i London, samt Desirée som är 26 och sedan ett och ett halvt år arbetar i Oxford på Oxford University Press. Så familjen ses inte så ofta
tillsammans, dock alltid till jul.

Nostalgi kräver, som jag ser det, ett visst avstånd i tid, kanske 30 år, så jag tror att Oxelösund Nostalgica f.n i huvudsak kommer att berätta historier från sent 40-tal till tidigt 80-tal. Och det är få kvarvarande som minns tiden före 40-talet men åtminstone en del finns dokumenterat. Men även detta förändras över tiden.

Naturligtvis har ni mycket att tillföra; det visar ju inte minst ert mail till mig. Välj själva vilka berättelser och/eller bilder ni vill delge läsarna. Ni får också gärna kommentera redan införda artiklar; än så länge är det bara jag som skrivit så de kan behövas rättas till. Och apropå läsare, så har jag publicerat ert mail och är det så att ni inte önskar detta så hör av er så raderar jag, dock inte längre med suddgummi.

Hälsningar
Arne Johansson

author by gunnar.b - Representerar enbart mig självpublication date Wed Feb 22, 2012 14:33Report this post to the editors

Bästa okända!
Vadan denna skräck för politik och religion? Det mesta är ju ändå politik, kör du för fort på ex.v. Mastvägen så är det också politik.
Nå ja, nostalgi är också politik, jag ska försöka publicera en bild från PUNKTHUSEN. Det var en förfärlig politik som jämnade det området med marken. Gamla Oxelösund är ju också offer för politik.
Jag flyttade som liten till Oxelösund 1949 (Emmaboda) för att sedan se på medan far och en granne med Strids gamla dragkärra flyttade bohaget till Punkthusen.
Jag vill uppmana till att prata politik, bli bara inte en ylande megafon för en viss riktning.
Jag tillhör den generation som gick i "skräckkabinettet" (idag D-skolan) under den tid då utedassens dofter spred sig ända ner till "Elins".

Punkthusen
Punkthusen

 
This page can be viewed in
English svenska
© 2001-2021 Oxelösund Nostalgica. Unless otherwise stated by the author, all content is free for non-commercial reuse, reprint, and rebroadcast, on the net and elsewhere. Opinions are those of the contributors and are not necessarily endorsed by Oxelösund Nostalgica. Disclaimer | Privacy